utorak, 18.11.2014.g. u 20 sati

 

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

 

KLAVIRSKI KONCERT PROF.RUBENA DALIBALTAYANA

 

PROGRAM

 

 

R.SCHUMANN: FANTASIE U C-DURU OP.17

 

---------------

 

R.WAGNER: ELEGIJA U AS-DURU

R.WAGNER - F.LISZT: ISOLDEN LIEBESTOD

R.WAGNER - F.LISZT: OUVERTURE ZU TANNHAUSER

 

RUBEN DALIBALTAYAN rođen je 1973. godine u Erevanu glavnom gradu Armenije. Prvo glazbeno obrazovanje je stekao u Erevanu u klasi Anahit Šahbazyan. Nakon osvajanja više nagrada na nacionalnoj razini, studij je nastavio na Muzičkoj akademiji Gnesin u Moskvi gdje je diplomirao u klasi prof. Artura Berngardta. Postdiplomski studij je završio u klasi prof. Valerija Kastelskog na Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u Moskvi, gdje je stekao zvanje magistra.

Velik utjecaj na njegovo profesionalno formiranje je imalo osobno poznanstvo sa čuvenima pijanistima i pedagozima Borisom Berlinom, Lazarom Bermanom i Alexisom Weissenbergom koji je njemu dodjelio vlastitu međunarodnu nagradu.

 

Laureat je deset međunarodnih natjecanja. 2003. godine osvaja drugu nagradu i posebnu nagradu publike na 2. EPTA međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić u Zagrebu. Održao je brojne solističke koncerte i nastupe s orkestrima u Armeniji, Hrvatskoj, BiH,  Sloveniji, Kini, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Kazahstanu, Portugalu, Rusiji itd. Član je ansambla SONEMUS, klavirskog dua s Julijom Gubajdullinom  te Amadeus tria Zagreb. 2014. godine na Hrvatskom radiju završava snimanje svih  značajnih djela klavirskog opusa Blagoja Berse.

 

Paralelno s izgradnjom svoje pijanističke karijere, Ruben Dalibaltayan djeluje i kao klavirski pedagog. 2000. godine preuzima mjesto profesora na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, 2005. godine postaje profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njegovi su studenti dobitnici više od 50 nagrada na Državnim i Međunarodnim natjecanjima od  kojih preko 30 prvih. Održava niz pijanističkih seminara u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je ocjenivačkog suda brojnih državnih i međunarodnih natjecanja.